"Éérst afvallen, dáárna sporten"

25-09-2021


In onze nieuwe rubriek ’Zo (on)gezond leef ik’ zijn we nieuwsgierig naar de leefstijl van VROUW-lezeressen. Vind jij het belangrijk om gezond te leven? Ben jij veel aan het sporten om in shape te blijven? Of geef je er juist geen klap om hoe je eruitziet en wil je bovenal gelukkig zijn? Of heb je misschien dé tip voor een gulden middenweg? Deze week Julia de Clerck (55). Ze is eigenaresse van een sportschool.

Zit jij op dit moment op je streefgewicht?

“Ik ben hartstikke blij met mijn gewicht. Ik weeg 67 kilo en ben 1.68 meter. Twintig jaar geleden besloot ik drastisch mijn leven om te gooien en ik ben toen in twee jaar tijd 47 kilo afgevallen. Ik heb gelukkig weinig last van overtollig vel. Omdat ik heel veel sport is mijn huid vrij goed meegerekt, daar ben ik blij mee.

Hoe heb je dat bereikt?

“Ik heb me verdiept in bestaande diëten en heb daar een eigen combinatie van gemaakt. Het werd een fusie van de drie grootste stromen: koolhydraatarm, vetarm en caloriearm. Ik at ‘s morgens fruit, ‘s middags koolhydraatarm brood met tomaat, avocado en kruidenboter, ‘s avonds een vegetarische maaltijd met een groenteburger en na 8 uur een klein toetje. Tussen 8 uur ‘s avonds en 6 uur ‘s ochtends at ik helemaal niks meer. Zo kreeg ik dagelijks rond de 1500 kcal en maximaal 100 gram koolhydraten binnen. Door dit dieet ben ik zo veel afgevallen. Ik kon me daarnaast totaal niet vinden in de werkwijze van bestaande sportscholen en ben uiteindelijk mijn eigen sportschool begonnen.”

Wat is jouw levenswijze en hoe houd je het vol?

“Afvallen is echt een levensstijl. Het is body, mind en soul. Iedereen kan afvallen, maar slank blijven is het moeilijkste wat er is. Om dat vol te houden moet je anders leren denken, blijven sporten, goed eten en rust pakken. Vroeger  werd ik chagrijnig als ik een kilo was aangekomen, nu heb ik daar vrede mee. Ik krijg het er altijd weer vanaf. Ik voel me goed als ik slank ben en word gemotiveerd door de vrouwen die ik help in mijn sportschool. Daardoor houd ik de focus.”

Hoe vaak eet je vlees?

“Ongeveer 1 keer per week. Ik vind de smaak heel lekker en vanuit mijn Portugees-Surinaamse roots vind ik het heerlijk om met vlees te koken. Gaandeweg maak ik wel de omslag om steeds meer vegetarisch te gaan eten, want dan eet je altijd in de juiste combinaties. Bijvoorbeeld aardappelen, groenten en een groenteburger, dat past goed in mijn dieet.”

Hoe kijk je aan tegen roken en het drinken van alcohol?

“Ik ben dol op wijn, maar drink het met mate. Ik ben wel echt een anti-roker. Twintig jaar geleden moest ik zelf nog stoppen met roken toen ik begon met afvallen. Dat vond ik supermoeilijk en maakte het hele proces heel zwaar, maar het is me wel gelukt.”

Gebruik je medicijnen of voedingssupplementen?

“Ik geloof niet in poedertjes en pilletjes en gebruik helemaal niks. Medicijnen heb ik ook niet nodig.”

Wat is jouw gouden tip?

“Ik zeg altijd: ‘Keep it stupid simple.’ Je moet geloven in jezelf en het blijven proberen. Ook al is het 999 keer niet gelukt, je mag het nog een keer proberen.”

 Wat is je grootste zonde?

“Ik ben dol op tompoucen! Iedere zondag ontbijt ik met een tompouce.”

Zie je nog verbeterpunten?

“Ik ben continu bezig met gezond leven en af en toe zou ik willen dat ik iets meer kon loslaten. In de samenleving zie ik verder grote verbeterpunten wat betreft de prijzen van groenten en fruit. Dat moet veel voordeliger worden.”

 Hoe vaak sport je en wat doe je?

“Ik geef alle lessen in mijn sportschool samen met mijn collega's  Klara en Dineke, waarvan veel zelf. Dat zijn vier lessen per dag, ongeveer 16 uur per week. Dan ben ik dus de hele tijd in beweging en doe ik actief mee. Dat is meer dan genoeg beweging, dus verder sport ik niet.”

Merk je dat je anderen hiermee inspireert?

“Zeker! Ik schrijf veel inspirerende verhaaltjes op mijn Facebookpagina. Overal waar ik kom, zelfs bij de bakker of de kapper, hoor ik van mensen dat ze mijn stukjes gelezen hebben en er inspiratie uit halen.”

Wat is jouw grootste valkuil?

“Dat ik lui word. Dan vergeet ik calorieën te tellen, maaltijden te plannen en mijn porties worden groter. Ik moet me daar bewust van blijven.” 

Doen jouw kinderen hetzelfde als jij of heb je voor hen andere regels?

“Ik heb een dochter van 27. Zij woont op zichzelf, maar volgt hetzelfde dieet als ik. Toen ze een puber was en thuis woonde zette ze zich er wel tegen af, maar nu heeft zij ook moeite met haar gewicht en heeft mijn dieet haar enorm goed geholpen.” 

Online begeleiding van Julia

Wist je al dat ik een online programma van 12 weken heb gelanceerd? Tijdens een traject van 3 maanden ontvang je iedere week een weekmenu met tips van mij! Bovendien mag je iedere week jouw gewicht appen aan Julia. Als dat geen mega stok achter de deur is!

Bestel het programma Samen slank met Julia

Contactgegevens

Ruischerwaard 90
9734 CJ  Groningen

Tel: 06-52 34 33 47
E-mail:
Volg ons:

 
Button