Vorig artikel Volgend artikel

"Lijd" jij aan de vergelijkingsziekte?

22-09-2020

Je loopt langs de spiegel en je aandacht is automatisch gericht op je silhouet, op je bips of op je taille. Je onderbewustzijn gaat razendsnel. Sneller dan je bewustzijn. In zo’n snel moment van wel 2000  km per uur denk je “hmm, wel of niet goed”.

Je loopt langs een raam van de winkel en hetzelfde gebeurt.

Je loopt een ruimte in met allemaal mensen en je screent de ruimte op vrouwen die dikker en slanker zijn/lijken dan jij.

Dit doe je automatisch. Je kunt het niet niet doen. Je reptielen brein is gericht op gevaar. Op ‘beter’ zijn, op jezelf beschermen. Op veiligheid in welke hoedanigheid dan ook. Slank zijn is ook een vorm van veiligheid. Je bent ‘thuis’ in je velletje of niet. Als je wat zwaarder bent dan voel je je niet oke. Val je weer af dan is het als thuiskomen in jezelf. Je kunt weer opgelucht ademhalen.

Vergelijken, waarom doen we dat?

Vanuit onze vroege jeugd hebben we altijd geleerd ons aan te passen om erbij te horen. Vooral in groepen zie je veel aanpassingsgedrag. Je wilt erbij horen, je wilt niet verstoten worden. Dit is een óergevoel. Dit gevoel zit heel diep en gaat altijd spelen als je een ruimte binnenstapt. Zeker als dit een nieuwe ruimte is. Je onbewuste ‘scant’ de omgeving op sfeer, op gevoel, op veiligheid.

Zelfwaardering begint al vanaf de geboorte

Naast de erkenning die je van je gemeenschap wilt hebben, van je groep, van je gezin, van je partner, heb je ook de erkenning nodig van jezelf. En hier komt het, die zelfwaardering is een never ending struggle. Hoe doe je dat, zelfwaardering, zelfvertrouwen krijgen? Hoe ga je met jezelf om, hoe coach je jezelf? Bij mij ging dit proces van jong af aan mis. Ik groeide op in een gezin vol met geweld en angst. Later kwam ik tot de ontdekking dat als je zo opgroeit dat je dit normaal gaat vinden. Bij ieder kind komt zo’n opvoeding anders binnen en uit zich dit in andere gedragingen, ook al ben je opgegroeid in hetzelfde gezin. Op school leer je geen zelfwaardering maar wel alles over taal en rekenen. Ook leer je daar wat populair zijn betekent en hoe dat er uit moet zien. School is de grote boze wereld voor vele kinderen en kan doodeng zijn voor gevoelige kinderen die bijvoorbeeld uit onveilige gezinnen of ander soort gezinnen komen. Als kind was ik stil en teruggetrokken. “Julia” droomt veel, stond in mijn schoolrapport. “Vaak afwezig” zo werd ik betiteld, misschien niet zo’n sterke leerling. In mijn eigen wereld was ik veilig en omgaan met andere kinderen zag ik als een mijnen veld waar ik op mijn hoede voor was. Zo hebben we allemaal wel een gevoel bij de buitenwereld.

Gewicht geeft een vals gevoel van controle houden

Je zelfbeeld is het enige waar je (denkt) controle over te hebben. ‘Denkt’ omdat je nooit de controle over anderen kunt hebben ook al zou je ego dit dolgraag willen sturen. Je ego heeft deze verborgen agenda echter wel. Je ego zit vaak achter het stuur in plaats van je intuitie. Je intuitie wordt door je ego overschreeuwd omdat dat zo aangeleerd is vanaf heel jong. Dat is je harnas. Je echte aansturing komt van je intuitie, je zelfbeheersing. Je stille kracht die jou aanschouwt en je af en toe zo’n buik gevoel kan geven.

Je gewicht kan je harnas worden. Je beeld naar buiten. En je ego wil dit dolgraag aansturen. En dat kan natuurlijk heel handig zijn. Het is ook beter voor je gezondheid om je gewicht te onderhouden. Je ego heeft onnoemelijke voordelen. Maar ook gevaarlijke valkuilen. Jezelf vergelijken met anderen doet je ego altijd in jouw nadeel uitkomen zodat je nog beter gaat opletten en strenger voor jezelf gaat zijn want je ego wil de beste zijn. Zodra het goed gaat wil je ego dit vergelijken met anderen om je ego op te poetsen. En dit oppoetsen smaakt ook naar ‘meer’.

Vergelijken is een overlevingsstrategie

Voordat je het beseft zit je in de vergelijkingsmodus. Ook als het minder goed gaat, ga je vergelijken. Het ego wil haarzelf dan vergelijken om te beoordelen hoe erg het met zichzelf gesteld is. Voordat je het weet wordt je bestraft door je eigen ego en wordt je opgejaagd om het nog beter te doen. Je zit in een radrace met jezelf, ook wel drama driehoek genoemd, want je krijgt het gevoel dat je gefaald hebt. Dat je het beter had kunnen doen, dat je het nog beter moet doen. Je hebt een goed gevoel over jezelf nodig om naar buiten toe te kunnen functioneren. Niet beseffende dat dit echte gevoel van binnenuit komt.  

Die erkenning probeer je van buitenaf te krijgen. “jij ziet er goed uit” kan op twee manieren worden opgevat. Op zijn Fries betekent dat dat je genoeg vet op ‘de bonken’ hebt. Op zijn Nederlands kan het betekenen dát je er knap uitziet. Je gevoel van eigenwaarde kan een boost krijgen door een compliment maar kan je ook raken door een opmerking anders bedoelt als compliment. En het raakt je omdat je ego weet dat het anders had gekunt of anders had moeten zijn.

Door te vergelijken kun je beoordelen of je oke bent of dat je nog íets ‘moet’ doen om het beter te maken. Zo kneden we ons zelf om erbij te ‘mogen’ horen.  Zo wordt vergelijken een verslavende ziekte die maakt dat je altijd onderweg naar een beeld bent van jezelf, dat je altijd tekort bent, dat het nooit genoeg is. Dit gevoel veroorzaakt leegte en verdriet in je. Jij bent al genoeg, dat is wat je intuitie/bron nodig heeft. Van daaruit is er ruimte om jezelf voort te bewegen en te accepteren omdat je al oke bent.

Oke zijn met wat je nú weegt anders ben je altijd ontevreden

Als je je gewicht nú accepteert en beseft dat je vanuit het tekort denken alleen maar meer stress krijgt kunt je makkelijker het gewicht wat je nu hebt accepteren. Accepteren dat je niet in kilo’s afvalt maar ook in centimeters. Accepteren dat je lichaam werkt met het rente principe dat rente altijd later komt. Vertrouwen hebben in het resultaat wat komen gaat no matter hoe lang het duurt. Dat bepaalt je uiteindelijke succes.  Jezelf accepteren ofwel méér jezelf worden en mogen zijn geeft vrijheid om te bewegen. Zodra je iets moet van jezelf, of dat iets nog niet goed genoeg is, zoals de weegschaal cijfertjes bijvoorbeeld, kun je stress krijgen. Want je bent er nog niet, denk je dan.

Je hebt vast en zeker wel eens mensen in je omgeving gehad die altijd ontevreden waren met je prestaties. Doodvermoeiend was dat. Toch doen we dat ook met onszelf. 

Hoe doe je dat anders?

Neem je tijd om op ontdekkingsreis te gaan. Spreek eigenlijk gewoon met jezelf af dat er geen tijdslimiet is. Je bent onderweg naar je gezondere gewicht en dat gezondere gewicht mag ieder willekeurig getalletje zijn. Als je van jezelf maar weet dat je je best doet. Dat je keuzes maakt. Geef jezelf een schouderklopje voor ieder succes moment. Pak ieder moment aan om er het beste van te maken in plaats van dat het grote succesmomenten moeten zijn.

Persoonlijke begeleiding van Julia

Wil je wat meer tips over je voeding? Neem gerust contact met mij op voor het voedingsbegeleidingspakket die ik speciaal heb ontwikkeld om jou te helpen afvallen en het resultaat te behouden. Het pakket bestaat uit  zes bezoeken van twee keer een uur en 4 x 30 minuten. De kosten bedragen 249,00 inclusief het E boek van Julia. Tijdens de eerste 2 uren gaan we inventariseren waar jouw valkuilen liggen en welk dieet type je bent. Op grond daarvan kunnen we een soort van eet kapstok voor je maken. Speciaal op jouw persoonlijke situatie ingericht. Tijdens de vervolg consulten kunnen we je dieet bijsturen en de eetproblemen die je tegenkomt behandelen.

Wil je meer leren bewegen?

Dan kun je ook bij mij sporten. Sporten bij Julia is speciaal ingericht op laagdrempelig leren sporten zonder moeilijke pasjes. Plezier in beweging krijgen in een veilige omgeving staat bij Julia voorop. Binnenkort starten we met het zwarte jurkjes dieet. Dit is een 8 weekse cursus om slanker de kerstmaand in te gaan.  Maandagavond 28 september hebben we een informatieavond over dit traject. Je bent van harte welkom om deel te nemen.

Online begeleiding van Julia

Wist je al dat ik een online programma van 12 weken heb gelanceerd? Tijdens een traject van 3 maanden ontvang je iedere week een weekmenu met tips van mij! Bovendien mag je iedere week jouw gewicht appen aan Julia. Als dat geen mega stok achter de deur is!

Bestel het programma Samen slank met Julia

Contactgegevens

Bolster 6
9281 KK  HARKEMA

Tel: 06-52 34 33 47
E-mail:
Volg ons:

 
Button