Vorig artikel Volgend artikel

Je reptielenbrein en je dieet

24-11-2020


Je reptielenbrein en je dieet

Je weet dat je het anders wilt maar het lukt je niet.

Vandaag begin je met een nieuw dieet en je bent er helemaal klaar voor. Je wilt het dit keer volhouden en werken aan je fitheid en een slanker lichaam. Je houdt het een paar weken vol om vervolgens al je redenen waarom je het ook al weer ging volhouden ‘te vergeten’. Je wordt opeens minder helder, je doelen vervagen, zijn er nog wel maar je motivatie is minder sterk. Waarom doe je dit?

Je reptielenbrein is aan het werk.

Je reptielenbrein wordt aangestuurd door je ego, ís je ego en gáát voor de korte termijn genot.

Je reptielenbrein is een soort grammofoonplaat die álle kennis van de vorige pogingen opslaat en jou vasthoudt in je vorige pogingen die mislukt zijn en je probeert te behoeden voor toekomstige fouten. Je reptielenbrein wil jou terug trekken in het oude vertrouwde en doet je doelen vervagen….

Herkenbaar?

Je weet dat je het anders wilt, dat is je intuïtie. Je innerlijke weten die jou probeert te waarschuwen dat je door mag zetten omdat dit uiteindelijk beter voor je is. Je intuïtie of je innerlijk weten wil jou van je reptielenbrein naar je volwassenenbrein hebben. Maar je zit vast in je weerstand. Je wilt wel verder maar het lukt niet en dat niet lukken ziet eruit als minder nee kunnen zeggen minder standvastig kunnen zijn, vaker sporten afzeggen en heerlijk op de bank blijven zitten. Je reptielenbrein wil dat jij  kiest voor gemak en gezelligheid, de bekende weg, de veiligheid van het thuis blijven zitten. Door het even loslaten van je dieet creëer je weerstand in jezelf en wordt je ook boos naar jezelf toe. Je komt in je zelfafwijzing terecht. Je raakt boos op jezelf, je beschuldigt jezelf, je wordt verdrietig en somber. Deze dramadriehoek in jezelf maakt dat je nog vaster komt te zitten in je weerstand. Je wilt deze pijn vermijden en dat doe je door het voorlopig niet weer te proberen.

En toch blijft die innerlijke stem roepen naar een andere versie van jou…

Je volwassenbrein weet dat een andere levensstijl beter voor je is. Je intuïtie is je gids tussen je reptielenbrein en je volwassenenbrein.  Je reptielenbrein wordt continue geprikkeld door de omgeving, door korte genot impulsen zoals  (te) veel eten en drinken. De scheidslijn is dun, zeer dun. Je volwassenenbrein weet dat (te) veel niet goed voor je is.

Hoe kom je hieruit?

Je komt hier uit door te beseffen dat je reptielenbrein gewoon haar werk doet, meer niet. Je kunt de weerstand in jezelf voelen maar je hoeft er niet naar te handelen. Als je wacht gaan de behoeftes vaak weer over. Het zijn golven van verlangens die ook weer weggaan. Vaak heb je andere behoeftes die hieronder liggen. Zoals de behoefte van geborgenheid, liefde en rust. Je reptielenbrein functioneert zo snel dat je er niet bij kunt komen. Maar dit kun je wel leren.

Ook kun je een winnaarsdriehoek in jezelf creeëren door jezelf te gaan coachen. Beloon jezelf voor iedere moeite die je hebt gedaan, iedere nee die je hebt gezegd ook al heb je net een chocolade cake opgegeten, je hebt er niet twee opgegeten.  Ook al heb je op de bank gezeten je hebt wel de ramen gewassen.

Jezelf coachen en niet afkraken is het begin van een nieuwe opbouwende relatie met jezelf en dat is het geheim naar succes. Je komt langzaam uit het doolhof van je reptielenbrein, van je zelfafwijzing door jezelf te bevestigen, positiéf, keer op keer weer.

Behandel jezelf zoals je je beste vriendin behandelt, dat verdien je.

Ondertussen blijf je je reptielenbrein opvoeden door te  oefenen want dat heeft het nodig om een nieuwe grammofoonplaat te creëren. Jij bent sterker dan je reptielenbrein, sterker dan je korte termijngenot. Je weet dat ieder kortstondig feestje in je mond heel snel vet op je kont is.

Rente is uitgestelde beloning en de rente is jouw doorzettingsvermogen. Keer op keer beginnen, doorgaan, niet opgeven.

Vijf praktische tips die jou kunnen helpen;

1.       Proberen is zilver, herhalen is goud, vallen en opstaan is diamant!!  Dus blijf                     proberen, opgeven staat niet in je woordenboek!

 

2.       Investeer in jezelf;

We willen het allemaal zelf proberen, zelf doen zonder extra onkosten, want zegt je reptielenbrein, geld kun je beter uit besparen voor wat anders, voor slechtere tijden. En zo blijf je zelf modderen zonder vooruitgang. Bedenk hoe graag je voor uit wilt komen en dat een klein zetje al kan helpen voor mega inzichten. Investeer in jezelf door een coach te vinden of een sportschool die bij jou past. Door een cursus te volgen of een boek te lezen.

3.       Maak je omgeving zo snoepvrij mogelijk. 

De omgeving is belangrijk. Als je de verleidingen opzoekt of ze zoeken jou op, dit kan je maken of breken. Laat vrienden je helpen door  rekening met jou te  houden. Laat je gezinsleden mee doen. Wees proactief en houd rekening met de omstandigheden, overal en altijd en dan wordt je proactieve houding een “tweede” natuur.

4.       Pak de structuur! 

Een mega tool! Hoe vaak hoor ik niet “als ik werk gaat alles goed”.  Dit komt door de structuur die je dan ‘verplicht’ hebt gevolgd.

5.       Gebruik een weekmenu!

Maak er een of koop er een of schaf een boek met leuke weekmenu’s aan. Dit geeft je structuur, verplicht je tot het doen van de juiste boodschappen en maakt je nog meer gemotiveerd!  Tip:  /eboek-slank-met-julia-2

Tot slot

Waar een wil is, is een weg. Een aantal dingen in het leven valt gewoon weg niet op te geven. We zijn allemaal op zoek naar zingeving. Naar innerlijk geluk. Deze zoektocht geef je nooit op. Je geeft jezelf niet op. Behoud daarom een infinite mindset. Je bent nooit klaar en altijd onderweg en ondertussen geniet je van het proces. Genieten van het proces in plaats van een rad race met jezelf maakt dat je er met een andere intentie instaat en het altijd vol kunt houden.

Door te beseffen dat je slaaf was van je reptielenbrein en dat dit niet hoeft kun je de weerstand opvangen en weten dat dit overgaat. Je hoeft er niet in te blijven hangen als een kras op je LP die blijft hangen.

Je bent onderweg van je reptielenbrein naar je volwassenbrein en je gids in de vorm van je intuïtie, wordt steeds sterker. Je leert steeds meer te luisteren in plaats van direct te reageren. Je wordt je bewuster van je snelle gedrag en leert steeds meer afstand van directe acties te bewaren. Die afstand, die ruimte verschaffen jou de mooiste inzichten! Wat een mooi inzicht dat je niet hoeft te reageren als je iets lekkers ruikt of aangeboden krijgt. Je hoeft niet te eten als je moe bent maar je kunt ook eerder gaan slapen of een bad nemen. Ondertussen houd je de uitgestelde beloning in je achterhoofd. Je bent onderweg naar een slankere en fittere jij!

Jij bent baas over jouw reptielenbrein en jij creëert je geluk!


Online begeleiding van Julia

Wist je al dat ik een online programma van 12 weken heb gelanceerd? Tijdens een traject van 3 maanden ontvang je iedere week een weekmenu met tips van mij! Bovendien mag je iedere week jouw gewicht appen aan Julia. Als dat geen mega stok achter de deur is!

Bestel het programma Samen slank met Julia

Contactgegevens

Bolster 6
9281 KK  HARKEMA

Tel: 06-52 34 33 47
E-mail:
Volg ons:

 
Button